2014. június 4., szerda

http://www.greenpeace.org/hungary/7_mitosz_a_megujulokrol/

http://www.greenpeace.org/hungary/7_mitosz_a_megujulokrol/
http://www.greenpeace.org/hungary/7_mitosz_a_megujulokrol

6 megjegyzés:

  1. Hát mit mondjak. Megújuló párti vagyok, de ez a honlap elég idióta. Azok a "Hivatalosan megcáfolva 100%" plecsnik a readers digest lemezből nyomott autókulcsaihoz csatolt papírrengeteget idézik, egyszerűen akiben van jó érzés, az érzi, hogy itt sántít valami.

    Ezenkívül idézem: "A MEGÚJULÓ ENERGIA SZÉP, HA VAN, DE NEM ELEGENDŐ A SZÜKSÉGLETEK FEDEZÉSÉHEZ" Persze "Hivatalosan cáfolva". Alatta meg: "2050-re a világ majdnem teljes energiaszükséglete fedezhető lesz megújuló energiaforrásokból." Klassz cáfolat, ami 35 évre előre MAJDNEM ígérgeti azt, amit most cáfol. Vagy: "Németország, Európa legnagyobb gazdasága már ma is villamos energiájának 25%-át a megújulókból nyeri". Az a 25% ugye azt jelenti, hogy jelenleg nem 100%, azaz messze NEM ELEGENDŐ.

    Sajnos az ilyen elvakult írások inkább rontanak mint javítanak a megújulók helyzetén. Nincsenek csodaszerek, a megújuló energia sem az - vannak előnyei, de vannak hátrányai is. Jó lenne reálisan gondolkodni, és a valós lehetőségeket megismertetni az emberekkel.

    VálaszTörlés
  2. Árpád Erdős Szinte mindennel egyet bírok veled érteni.

    Bennem egy kettősség van ezzel kapcsolatban.

    Kontra: Szerintem is árt, ha egy témát ilyen féligazságokra és megoldások nélküli tényállításokra alapozva mutatnak be.

    Pro: A lakosság egy részének ingerküszöbét sajnos csak ezzel a stílussal lehet elérni.

    VálaszTörlés
  3. Péter Tóth Az a baj, hogy sokan nagyon nincsenek tisztában alapvető dolgokkal. Múltkor beszéltem valakivel, aki meg volt róla győződve, hogy ha feltesz a háztetőre egy solar panelt, akkor többet nem kell villanyszámlát fizetnie. Kérdeztem, este hogyan szeretne világítani, erre az volt a válasza, hogy a Föld másik felén nappal van, akkor majd onnan jön az áram. 
    Óriási a naivitás a napenergiával kapcsolatban, az emberek kétharmadának fogalma nincs mi a különbség a napelem és a napkollektor között (egyik áramot termel, másik meleg vizet). Aki meg tényleg tájékozódni szeretne, ilyen hülyeségekbe botlik, mint ez a cikk is, aminek színvonala a "vegyen be ebből a tablettából kettőt és holnaputánra garantáltan lefogy 20 kilót" szinten áll.

    VálaszTörlés
  4. Árpád Erdős Erre mondtam azt, hogy pro/kontra érvek is vannak az ilyen nyelvezetű tájékoztatók esetében.

    Egyébként a baj nem is itt van. Hanem ott, hogy amikor egy jól tájékozott ember célzottan szeretné alkalmazni a "házi áramtermelés" bármely eszközét, olyan engedélyeztetési eljárásokba botlik, hogy a végén elmegy tőle a kedve.

    Én kijártam ezt az utat és egy elmebaj volt.

    VálaszTörlés
  5. Péter Tóth Na igen, ez meg a másik fele. Esetleg írhatnál róla valahol részletesebben, szerintem sokakat érdekelne.

    VálaszTörlés
  6. Árpád Erdős A varosember.blog.hu oldalon tervezem már, csak időhiányban szenvedek :-(

    VálaszTörlés