2014. november 14., péntek

Az jutott eszembe, hogy egy csomó mindent megoldana, ha politikusok, közhivatalok vezetői, stb.

Az jutott eszembe, hogy egy csomó mindent megoldana, ha politikusok, közhivatalok vezetői, stb. egy-egy ügyben kötelezhetőek lennének hazugságvizsgálatra. Persze, ezek a módszerek nem megbízhatóak, nem is kellene őket jogi szempontból figyelembe venni, de kötelező lenne nyilvánosságra hozni. Már annak is elég elrettentő ereje lenne szerintem, hogy az emberek tudják, az adott politikus, vezető, stb. valószínűleg hazudik az adott kérdésben. Érdekes lenne ...

19 megjegyzés:

  1. Tényleg! Tovább is fűzöm ... Minden péntek este lenne egy műsor, amikor a nép által megszavazott X db kérdést felteszik az adott vezetőknek. Hogy valami tétje is legyen a dolognak, visszahívhatóak lennének a képviselők, ha az emberek úgy találják, hogy nem őket képviselik.

    VálaszTörlés
  2. MI. Az nem keresi mindenhol a saját érdekeit, mert nincs neki, csak ki akarja optimalizálni az erőforrásokat, és attól "boldog".

    Amúgy maga a képviselő nem hülyeség. Nem ér rá minden ember arra, hogy folyamatosan az ország ügyeit mérlegelje, nem is mindenki alkalmas rá. Tehát nem rossz ötlet, hogy X ember megválaszt valakit, aki nap 8 órában azzal foglalkozik, hogy utánajár a dolgoknak, és azt keresi, hogy milyen döntésekkel tudja minél inkább ennek az X embernek az érdekeit szolgálni. A baj ott van, hogy noha a képviselő munkaköri leírása kb. ez, mégsem ezt csinálják. Ha visszahívható, kontrollálható képviselők lennének, talán jobban működne a rendszer. Olyan, akinek elmondhatod a véleményed, és meghallgatja, publikus számodra minden döntése, és bármikor, ha úgy látod, nem téged képvisel, megvonhatod tőle a bizalmad. A teljesen közvetlen demokrácia valószínűleg nem működne.

    VálaszTörlés
  3. De, szerintem a képviselő is, és a kormány is hülyeség. Egyszerűen az adott témához garantáltan nem értő embereknek adunk hatalmat, és jogkört olyan döntésekre, amihez biztosan nem értenek. Ebből ugye az lesz, hogy a hatalommal visszaélnek, a döntést meg hoznak valamilyet, aminek semmi kontrollja sincs. Ha egy polgármester ültettet 20 virágot egy parkba, megünnepeljük, milyen szépül a vezetése alatt a település. Ne már!

    Meg, hát minden állami szerződés lehetne nyilvános, minden részletében, teljesen.

    Tudom, hogy többedszer linkelem, bocs:
    https://plus.google.com/+Horv%C3%A1thGyula/posts/SQyeD4ELWbb

    VálaszTörlés
  4. Horváth Gyula Ebben mondjuk van valami. Azt is olvastam, amit linkeltél. Igazából úgy látom annak idején +1-eztem is. :) Azzal kapcsolatban tényleg jó ötlet, hogy az döntsön, aki ért hozzá, de nagyon sok döntést kell hozni. Ezt hogy képzelted el? Minden döntés esetén egyesével eldönthetik az emberek, hogy kire ruházzák át a saját hatalmukat? Ezzel az a baj, hogy ehhez senkinek nem lenne erőforrása, hogy minden egyes döntés esetén csak azt eldöntse, ki döntsön helyette. :) Szóval ennyiből azért jobb, ha kiválasztasz egy embert, aki mindaddig dönthet helyetted, amíg bízol benne. Esetleg ez képezhetne 2 szintet. X ember megbíz valakit, aki napi 8 órában azzal foglalkozik, hogy eldönti milyen ügyben melyik szakértő döntését pártolja. Esetleg pártok helyett szakértő testületekre lehetne szavazni, és minden területre lenne X szakértő testület. Nemtom. :) Lényeg, hogy olyan rendszer kellene, ahol az egyszeri embernek csak minimális mértékben kell foglalkoznia a politikával, mert van neki más dolga is, dolgozik, gyereket nevel, stb.

    VálaszTörlés
  5. Úgy képzelem, hogy vannak témakörök, mondjuk mint a minisztériumok. De ezek hatásköre és a témák is változhatnak rugalmasan, például kiemelt projekteknél, mint az autópálya építések, vagy atomerőmű. Amiknek sokszor most is külön miniszteri biztosuk van. ezekben a témákban, az emberek átadják a szavazati jogukat olyan embereknek, akikben megbíznak, akik szintén továbbadják ezt, de már az összeset, amit ők kaptak. Így fölfele egyre több szavazata van egy embernek, aki bizalmat kap, és egy bizonyos szavazatszám fölött már nem adható tovább, hanem részt kell venni a döntésben. Ami kábé úgy zajlik, mint a minisztériumokban, amik mint döntéstámogató és adminisztrációt végző  csapatok, akár maradhatnak is.

    Ideális esetben egy ilyen, adott témában döntő csapat 10-20 emberből állna. Ha valakitől épp annyi bizalmat vonnak meg, hogy kiesik, akkor is marad elég, aki a döntéseket meghozza. Aztán aki eléri a bizalmi szintet, az új tagként bekerülhet.

    A döntések, és bennük az egyes tagok véleménye teljesen nyilvános. Amit lehet utólag értékelni kell. Persze nem mindent lehet, de mindenképp mérni kéne minél több célt, és annak elérését. Példa: pénzügyek, a KIVA bevezetését megszavazzák, akik mellette vannak azok mondják meg mért, és mekkora bevételt várnak, akik ellne, mondják meg mért, és mekkora bevétel lehet belőle. Aztán, ha kiderül, hogy 130 milliárdot várnak, és 10 lesz, akkor akinek igaza volt, az kap szakértői pontot, akinek nem az veszít. Mint a stratégiai játékokban a tapasztalati pont a játékosoknak, vagy mint az Élő-pont a sakkban. És persze ez is nyilvános, és mindenki tudja az ő bizalma melyik szakértőt erősíti. A bizalom (szavazat) megvonása és átadása folyamatosan történhet bármikor. Mobilon ezt lerendezni nem egy ügy.

    Tehát lényeges, hogy azért nem minden ügyben szavazgatunk, hanem témakörökben adjuk át a szavazatunkat, azaz a bizalmunkat. Így nem lesz úgy, mint most a pártoknál, akikre ha szavazunk, akkor minden témában megkapják a bizalmunkat. Amivel aztán 4 évig szépen vissza is élnek.

    VálaszTörlés
  6. Aha, ez így jó. Robert Cartman is valami ilyesmit írt nemrég. Tényleg valami ilyen "pontátadós szakértős" rendszer kéne.

    VálaszTörlés
  7. Gyakorlatilag most is van hazugságvizsgálat, szintén minden következmény nélkül. Vagyonbevallásnak hívják. Mindenki tudja, hogy hazugság az egész, vagy éppen igazság, és lehetetlen meggazdagodást tükröz, és ... tényleg büntetés nélkül marad.

    VálaszTörlés
  8. Én ilyen poligráfosra gondoltam. Megkérdezik tőle, hogy "ön korruptkodott-e az elmúlt héten", ő meg válaszol. :)

    VálaszTörlés
  9. Igen, én is erre gondoltam. Nincs miért bebizonyítani hogy hazudott, mindenki tudja így is, és még sincs semmi. Többnyire a "hívek" is tudják. Nem igazság-hazugság dologról van itt szó már régen.

    VálaszTörlés
  10. A probléma ott gyökerezik, hogy a jelenlegi rendszerben nincs következménye, bármit is csinál egy politikus. Ha a teljes vagyonával (vagy a szabadságával) fizetne a ciklus végén, akkor lehet jobban meggondolná, hogy viszi csődbe az országot. Lehet elég lenne egy népszavazás a ciklus végén: fel lennének sorolva a kormánytagok nevei és lehetne pontozni a teljesítményüket 1-10-ig. Akinek az az összesítés után 5 alatti a pontja, annak teljes vagyonelkobzás és 10 év börtön. :)

    VálaszTörlés
  11. De ehhez új börtönöket kellene építeni lehet XD

    VálaszTörlés
  12. A felelősségre vonásra írtam a visszahívást. A szabadságvesztés durva lenne, úgy tényleg elég nagy lenne a felelősség. Habár, az országot vezetni is elég agy felelősség. Az orvost is lecsukják ha hibázik. Ennek is valami hasonló módon kéne működnie.

    VálaszTörlés
  13. Hogyne lenne következménye? Feljelentette bárki Szijjártót pl. sikkasztásért, korrupcióért, hivatallal való visszaélésért, hűtlen kezelésért... nem sorolom? És még másik pár százat feljelentett bárki?
    És teljes vagyonával felel, ugyanúgy mint bármelyik állampolgár, ha bűncselekményt követ el.
    Ha valaki feljelenti, a bíróság akárhogy dönt, nem dönt, évekig el lehet húzni, mindig feljebb menni, és a végén egyszer csak nem lesz már mentelmi joga... Szóval még ha nem is függeszti fel ... vagy hogy hívják ... az országgyűlés a mentelmi jogát, egyszer eljön az idő. Kell alapítani valamilyen egyesületet, bármit aminek az ügyvédjei kezelik azt a pár száz / ezer feljelentést, ez tartsa el magát adományokból, és az egész rendszert úgy ki lehet csinálni mint a ... valamit. Csak ilyen nem lesz.

    VálaszTörlés
  14. Itt rendszerszintű probléma van. Se az embereket, se az országot nem kell vezetni. Régebben több okból, még kellett, illetve ha nem kellett volna is, úgy alakult. Ma már az emberek képzettsége, az információáramlás sebessége, feleslegessé teszi, de itt maradt egy régi, ma már elavult, rossz rendszer, amit akik tehetik, kihasználnak.

    VálaszTörlés
  15. Már vizionáltam egy péntekenkénti show műsort, mint a Menekülő embert:-)
    Sajnos a vicc az, hogy jelenleg tényleg nincs semmiféle visszatartó erő. Anno, ugye a Hagyó féle eljárásban is addig tököltek, míg az összes vagyonát átiratta a rokonságra és csak utána zárolták a nagy semmit. A visszahívás ugyan elviekben most is létező dolog, csak hát a politikusok még a saját pártjaiknak sem "fogadnak szót", inkább csak átülnek a függetlenek közé.

    VálaszTörlés
  16. Szerintem már az is sci-fibe illő lenne hazánkban, ha minden döntésről meg lehetne tudni, ki hozta (pl. Pályázatok nyertesei). Vagy nem lehetne megtagadni kozbeszerzesi szerződések nyilvánosságra hozását.

    VálaszTörlés
  17. Amíg egy képviselőt megbuntetné azért, mert nem úgy szavaz, ahogy a pártja eloirja, nincs ertelme felelősségre vonásrók beszélni

    VálaszTörlés
  18. Sajnos félnek az emberek. Egy olyan vezetői csoportra lenne szükség, akik demokratikusan kézbe veszik az irányítást. Akikben, hisznek és bíznak még az emberek. Vannak ilyenek, csak egymásra kellene, hogy találjanak.

    VálaszTörlés