2015. január 10., szombat

Más országokban meg adókedvezményt adnak rá. Ügyes ...

Más országokban meg adókedvezményt adnak rá. Ügyes ...

http://www.mnnsz.hu/napelemekre-is-kiszabtak-a-kornyezetvedelmi-termekdijat/
http://www.mnnsz.hu/napelemekre-is-kiszabtak-a-kornyezetvedelmi-termekdijat

24 megjegyzés:

  1. Minek támogatni? Hiszen ezek csak nappal termelnek áramot, Magyarországnak meg éjjel is szüksége van rá! Sokkal jobban járunk az oroszok atomerőműveivel! (Nem)

    VálaszTörlés
  2. Nyilvánvaló, hogy a putyini olajszagú gazdasági modellbe nem fér bele a napenergia.

    VálaszTörlés
  3. Így van! Nem hogy mindenki orosz atomerőművet építene a háza tetejére, siránkozik egy kis adón... szégyen, mikor a benzin meg mennyivel olcsóbb... büdös kommunistak

    VálaszTörlés
  4. én sem értek egyet a termékdíjjal, de kiszámoltátok már a megtérülését egy ilyen terméknek? Kapaszkodjatok meg, soha nem jön vissza...

    10% hozam. muhahaha.

    VálaszTörlés
  5. Sáfár István de visszajön, és még kábé a befektetés harmada/negyede is visszajöhet akár (ritkán). De nem ez a lényeg, nem a pénz. Ez a trükk a dologban. A megtérülés "csak" lábjegyzetben említendő! Vagy ott se.

    VálaszTörlés
  6. Persze, bele kell rakni egy házhoz két millát. És semmilyen karbantartást és elavulast semmit nem számolnak bele. Szembe állítasz egy állampapírt, meg annak a kamatos kamatát, akkor a fasorban sincs az egész. Ha lejjebb mennek az árak, akkor majd megéri...

    VálaszTörlés
  7. Janos Katona ja, és de a pénz a lényeg, akik gyártják azok is ebből élnek. Magán házakhoz még sokáig nem fogja megérni...

    VálaszTörlés
  8. Sáfár István Pontosan ez a gond az egésszel, hogy nem éri meg. A helyett, hogy a napelemet drágítják, a nem megújuló, környezet szennyező, üvegház hatás erősítő energiát kellene durvábban adóztatni, a megújuló energiát pedig olcsóbbá tenni. Kvázi be kellene számolni az árba a hosszú távú negatív hatásokat. Ez pedig pont szembe megy ezzel. Amúgy szerintem ki lehet trükközni úgy, hogy megérje, de ez a baj, hogy trükközni kell.

    VálaszTörlés
  9. De megéri. Egyszerűen nem igaz, hogy nem éri meg. És akkor sem a pénz kellene, hogy motiváljon, hanem egy fenntartható rendszer kiépítése, ami még ha veszteséges is lenne, akkor is az a helyes út!

    VálaszTörlés
  10. Sáfár István Megtérül. Már van a baráti körömben, akinek megtérült.

    VálaszTörlés
  11. És a specifikációban feltüntetett 25-30 év garancia azt jelenti, hogy ennyi ideig garantált a kb 90% os hatásfok. Attól az még működik! Akármeddig. Még egyszer ennyi ideig szinte biztosan. Amúgy 1000 felé rendszer van, helyi igényeknek megfelelően kell méretezni mindent, nem pedig felrakni az első szettet a barkácsáruházból!

    VálaszTörlés
  12. Sancho Virág Attila Igen, akinek az van azt mondja. De a megtérülés számolása nem úgy megy, hogy mondjuk az 1 millát elosztom 10-el, és akkor 10 év alatt megtérül... Ezt felejtik el mindig megemlíteni, amikor erről van szó.
    Úgy kell számolni, hogy, ha azt az 1 milliót befekteted valahova máshova, ahhoz képest hogyan térül meg. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy az adott tőke úgy mozgatható, és nem függ az időjárástól és egyéb tényezőktől.
    A legnehezebb az egészben, hogy úgy méretezd, hogy ne kelljen a "felesleges" energiát tárolnod. Picit beleolvastok ezekbe a fórumokba, lehet látni, hogy mivel van a probléma. Ettől függetlenül nálam is lesz majd valamikor, de az nem most lesz. Jelenleg sem a feltételek és az árak sem ezt mutatják sajnos.
    Kaptam konkrét ajánlatot 1 éve, ott 2,4 milliót kellett volna belerakni, hogy évente 179 000 ft-ot spóroljak. Hát, nekem nem tűnt jó bulinak.

    VálaszTörlés
  13. Sáfár István Hálózatra visszatáplálás van, azaz nem a felhasználó tárol, hanem elad, és vesz, és a kettő különbözete pozitív, többet termel, mint amennyit vesz.

    VálaszTörlés
  14. Sancho Virág Attila​ ha az adott helyen lehetséges ilyen, de ilyenkor adófizetés is bejön a képbe, ha pozitív az egyenleg. Szóval nem egyszerű

    VálaszTörlés
  15. Hát nem. Sajnos, agyament a hazai szabályozás.

    VálaszTörlés
  16. Nem, nem, nem! Én ezt tanultam, nem így kell hozzáállni!
    Semmi pozitív többlet, ne akarjon senki napfénnyel élni! Ezt visszatáplálósra kell persze kiépíteni, mert a cél nem az, hogy leválj a hálózatról. A cél kizárólag az, hogy megtaláld azt az optimális teljesítményt, aminek ár/érték aránya az adott piacon a legjobb és azzal csökkenteni az energiára fordított kiadásaidat. Ez lehet, hogy csak 1-2 m2 felület lesz, de lehet 15m2. Mert attól is függ, hogyan tudod elhelyezni, méghozzá nagyban! Nem beszélve az eltérő technológiákról! Van napelem ami tűző napra készül és van ami szórt fényre...stb.
    Ha nagy teljesítmény szükséges vagy csak simán megteheted, építesz-e mellé vezérlő állomást? Ami mindig a megfelelő szögbe fordítja a lapokat, mert egy ponton túl ez is bőven megéri. Tényleg nagyon sok van a rendszerben, ne gondolkodjatok "csak" a kapható kitekben! Szakembert keressetek, valódit! Mert egyre több villanyszerelő épít ilyesmit, csak épp konkrétan ehhez nem ért, hiába tudja összerakni.

    VálaszTörlés
  17. Janos Katona Pontosan, a tervezés külön szaktudás.

    VálaszTörlés
  18. Igen, de az ár még nem tart ott, hogy megérje szerintem. Nekem pl 1 4kw-os kellene ahogy számoltam, de valahogy nincs kedvem ennyi pénzt beleölni. A támogatásos dolgokat meg nem szeretem, általában csak drágább lesz.

    Meg mondjuk, azt sem értem, hogy miért ne számoljam ki, hogy nekem megéri vagy sem. Nem arról van szó, hogy szétválogatom-e a szemetet vagy sem (pl itt nálunk a szelektívet egy kicsit nehezebb gyűjteni, nekem kell hozzá a tárolókat beszerezni), vagy éppen ne öntsem ki a lefolyóba az olajat,mert az nekem természetes, illetve az is természetes, hogy ne szemeteljek összevissza mindenhol.De az, hogy valamibe egy csomó pénzt belerakok, csak azért, hogy környezet tudatos legyek az azért már nagyon más. (Nem 5-10ezer forintról van szó) Ha így állunk hozzá, a gyártók meg adják olcsón a cuccokat mindenféle profit nélkül, hiszen közös érdekünk.
    De nem is ez a legjobb megoldás szerintem, jobb ezt ipari szinten intézni, csak hát ott meg beesik a korrupiós dolog, az meg azért lesz drága.(ld atomenergia)
    De mindegy is az egész szabályozás úgy rossz ahogy van, pl. miért kell fizetni a szénerőművek támogatására az áramdíjban, illet ha jól emlékszem még az iparágban dolgozók áram támogatása is benne van....

    VálaszTörlés
  19. Mo-on ha jól emlékszem a hasznosulás valahol 0,6-0,7 körül van, az átlagban 2.4kW-ot jelentene * napsütötte órák száma egy évre vetítve, nagyon durván Bp-en ~1900h. Vagyis 4560 kW/év. Nemtom' mennyi az áram, de kb olyan 85-90k HUF lehet ez éves szinten mint megtakarítás. De nem ennyi, ez is függ attól, h mennyit használsz. Mert a visszatáplálás, vagy a kevesebb fogyasztás miatt eshetsz a szolgáltatódnál alacsonyabb kategóriába, és mindjárt nem 20 huf/kWh lesz a tarifa, csak mondjuk 15-16huf. Persze nyáron többet nyersz, télen kevesebbet. A 4 kWh-s rendszer ára az első pár goole találatról nézve ~1.850.000. Ez osztva az éves átlag(!) nyereséggel  kb 20.5 év. Onnan jön tiszta haszon, ha nem kell cserélni semmit, de kell :). Egy szett panel elmegy 25évig, garantáltan legrosszabb esetben 80%-on, vagyis kb épp megtérülésig van gari :) (a 80%-ra). A panelek lazán elmennek 40 évet szerintem, a világ első rendszere is működik 80% közelében (76%?) valahol skandiban, azt hiszem 36 éves(?), vagy ilyesmi. Ha vesszük ezt a 36 évet, akkor van 12 év diffi, számoljunk kb 60%-os hatásfokkal erre az időre (szinte biztos, hogy ennél több lesz) az kb 660e HUF plusz overall.Az az eredeti befektetés kb 35%-a haszonként. Hagy ne nézzek utána ennek a 37 évnek, fejből mondtam, a tananyag elején volt még :). És az rohadt öreg technológia. A mai cuccok sokkal jobbak.

    És akkor ami még lemaradt : növekvő energiaárak, tisztább környezet, biztonságosabb energiaellátás országszinten, közösségtudat, felelősségvállalás...stb.

    Ha ilyet építesz, a gyermekednek építed. Ezt nem vitatom. Ha valaha lesz saját házam, én biztosan kiépítem!
    Persze ha befektetem a pénzem, azzal biztos lesz több pénzem, de nekem itt nem ez a fontos. (Ezért nem lesz soha házam :D)

    Ha elszámoltam valamit javítsatok, egész nap leltároztam, fáradt vagyok :).

    VálaszTörlés
  20. Én annak idején azt számolgattam, hogy az átlag 20 000 Ft-os villanyszámlám kiváltásához egy kb. 2 000 000-s rendszer kell. Nincs semmi pénzem, úgyhogy felveszek 2 000 000 Ft szabad felhasználású jelzáloghitelt 20 évre. Annak a törlesztője kb. 15 000 Ft (bankrációs kalkulátort néztem), így havi 5000 Ft pluszban vagyok, 20 év után meg ingyen van az áram.

    VálaszTörlés
  21. Janos Katona Jól számoltál szerintem. De pont ezért is mondtam, hogy ezért kell ezt ipari szintre emelni! Ameddig ilyen árak vannak, nehéz nagy tömegben az embereket erről meggyőzni. Amit írsz tisztább környezet, az is csak akkor igaz, ha iparilag marad a jelenlegi szerkezet. De Magyarországon ha jól emlékszem 40% körül van az atomenergia, azért az sem megvetendő.

    VálaszTörlés
  22. Már csak azt a 60% ot kell lecserélni :).

    VálaszTörlés