2015. május 31., vasárnap

http://www.globoport.hu/120888/istenhez-hasonlo-kiborgok-lesznek-hamarosan-a-gazdagok/

http://www.globoport.hu/120888/istenhez-hasonlo-kiborgok-lesznek-hamarosan-a-gazdagok/
http://www.globoport.hu/120888/istenhez-hasonlo-kiborgok-lesznek-hamarosan-a-gazdagok

4 megjegyzés:

  1. "kétszáz éven belül halhatatlan, szinte korlátlan képességekkel rendelkező, mindent tudó kiborggá válhat"

    Azt a 200 évet el is kell érni. Amilyen problémák vannak ma a világban, nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez sikerülni fog, akármilyen gazdag is legyen valaki (egyedül, a föld alatt, mesterségesen, gépek által életben tartva meg nem nevezném "Isteni állapotnak".

    Másrészt meg senki ne gondolja azt, hogy ha feltöltik a tudatát valahova, vagy genetikailag tökéletesen lemásolják, az "ő" lesz. Az egy másik ember lesz, aki hozzá hasonlóan fog kinézni, hasonlóan fog gondolkodni, de nem ő lesz. Kb. mintha lenne egy egypetéjű ikertestvére, aki ugyanazokra a dolgokra emlékszik, mint ő. Az biztos, hogy mások számára tök ugyanolyan lesz a kettő, de ha azt nézzük, hogy ilyen kiborgból utána akár többet is lehet csinálni, úgy egyértelmű, hogy mindannyian különálló személyiségek lesznek, és az alkotás pillanatától külön életet élnek.

    VálaszTörlés
  2. Igen, ez mindig előjön, hogy te vagy, vagy nem te vagy. Elfogadható a "nem te vagy" válasz is, de akkor ha figyelembe vesszük, hogy életed során folyamatosan cserélődnek a sejtjeid, akkor te sem az vagy, aki 10 éve voltál mondjuk. Az az ember meghalt. Vagy az a kisbaba, akit édesanyád a kezében tartogatott. Ő is meghalt. Az anyag lecserélődött azóta, csak a tudat maradt. Vagy egy másik példa. Megalkotják a mesterséges neuront. Valaki agyvérzést kap, és elpusztul az agyának egy része. Mesterséges neuronkkal pótolják. Aztán jön még egy agyvérzés, újabb műtét, az agyának már 20%-a mesterséges, aztán 40, aztán 50, aztán 80, aztán 100. Mikor vált robottá? Mikor halt meg az ember? Az ő vagy nem ő? Vagy akit a Star Trekben teleportálnak. Lescannelik a testét, atomokra szedik, majd a túloldalon újra összerakják. Akkor ő ő marad? És ha tiszta optimalizálási szempontokból a forrás oldalon eldobják a testét építő atomokat, a cél oldalon meg a jelenlévő atomokból rakják össze, az ő? Vagy ha más atomokból áll, akkor már nem ő? Pedig az atomok totál egyformák. És ha nem atomokból rakják össze, csak szimulálják egy gépben? Az mitől más helyzet? Szóval ez nem ilyen fekete/fehér dolog.

    VálaszTörlés
  3. Laszlo Fazekas Érdekes kérdés, az biztos. Szerintem itt az a lényeg, hogy több példány létezik-e belőle vagy sem. Ha valakinek az agyát mesterséges neuronokkal pótolják, az egy entitás. Ha valakit leklónoznak, az már kettő, és a klónozás pillanatától már különböző ingerek érik őket, különböző szemszögből látják a világot, más-más úton fognak járni. Nem tudod egyiket sem a másik elé helyezni, hogy ő az "igazibb". Ugyanakkor nem lesznek "összeköttetésben", tehát egyik sem fogja tudni, mit csinál éppen a másik, vagy épp mire gondol, teljesen külön személyiségek lesznek. ha egyiket meggyőződ valamiről, attól a másik még az eredeti módon fog gondolkodni.

    VálaszTörlés
  4. Ez tökre igaz, külön entitások. De melyik vagy te? :)

    VálaszTörlés