2015. szeptember 2., szerda

Mostanában sokat hallani az Iszlám vallásról.

Mostanában sokat hallani az Iszlám vallásról. Gondoltam utánaolvasok, hogy ezek miben hisznek, ne haljak meg hülyén. A leírások alapján ez ugyanolyan "szeretetvallás", mint a kereszténység, és most pont ugyanolyan kereszteshadjáratot folytatnak. Olyannyira hasonló, hogy igazából ugyanabban az Istenben hisznek, a Bibliai személyeket prófétának tartják, stb. Valójában ugyanannak a vallásnak egy másik "vetülete". Ahogyan a kereszténység esetén, itt is világos utasítás, hogy "ne ölj". Ennek ellenére embereket égetnek el élve a vallás nevében magukat hívőnek valló emberek. Érthetetlen, hogy egy ideológia miképp torzulhat el ennyire. Persze meglepőnek nem mondható, ha visszagondolunk, hogy a keresztények miket tettek ugyancsak a vallásra hivatkozva ...

Kicsit az az érzésem, hogy az egész dolog valahol beteg, aberrált, pszichopata, elmebeteg emberek kielégítetlen vágyaiban gyökeredzik, akik képesek voltak addig csűrni csavarni a dolgokat, míg ideológiát és hadsereget szervezni ezek köré. Most, és akkor egyaránt.

8 megjegyzés:

  1. Az összes vallást törvényileg korlátozni kellene, ha öltek, ölni akarnak vagy esély van rá, hogy ölnek a nevében. Ha kell akár erőszakkal lépjenek fel az összes ilyen undorító mocsok ellen, és szedje össze magát a világ végre. Néhány egyháznak túl sok teret adtak és ez van belőle.

    VálaszTörlés
  2. De pont ez a lényeg, hogy ezek elvileg jámbor vallások, és elítélik a gyilkosságot. Itt nem a vallással van a baj, hanem azokkal, akik képesek ennyire félreértelmezni, és tömegeket meghülyíteni. Ha nem lenne kereszténység, Iszlám, stb. Akkor találnának valami más ideológiát, amire hivatkozva pusztíthatnak.

    VálaszTörlés
  3. Sőt, egyenesen talán azt lehetne mondani, hogy sok ember eredendően vadállat, és a vallás tartja kordában. Ettől lesz tétje a dolgoknak. Azért nem öli meg a szomszédot, mert a gyilkosság bűn, és pokolra jut. Persze már nem ez motivál, hanem az erkölcs, és a törvények, de ezek is innen eredeztethetőek. Szóval baromi érdekes ez az egész.

    VálaszTörlés
  4. Laszlo Fazekas Szerintem mégiscsak a vallással van a baj. Nem csak az iszlámmal, nem csak a kereszténységgel, hanem mindenféle vallással. Amivel nincs gond, az a hit. Nekem mindegy, miben hiszel, felőlem lehetsz te muzulmán, zsidó, buddhista, keresztény, akár gondolhatod azt is, hogy a Jupiter foltjának a közepén táncoló viharistenek teremtették a világot, engem csak az érdekel, hogy ne árts feleslegesen. Hogy ne akard őket az én véremmel etetni, és ne akarj arra kényszeríteni, hogy a gyerekeim szájától elvonva a falatot téged etesselek. A vallások ezért problémásak szerintem. Mert mindegyiket hataloméhes emberek irányítják, akik a hívők tömegének erejét kihasználva torzítják az eredendő tanításokat. Hogy egy katolikus példával éljek: ha a papok szemével nézzük, a legnagyobb eretnekségeket maga a Biblia tartalmazza. Jézus maga mondja, hogy Isten nem a templomokban lakik (nem kőben és fában), hanem az ember szívében.  

    A társadalmi együttélés szabályait eleink valóban a vallás keretei között kezdték el kidolgozni, de ma már azért rendelkezésünkre áll egy ennél elfogadottabb szabálygyűjtemény: a jog. Az ember ott válik állattá, ahol ez a társadalmilag elfogadott szabálygyűjtemény felbomlik, fellazul. A háborúk, a népirtások mind olyan környezetben jönnek létre, ahol a jogot felváltja az önkény. Ahol az egyén hatalmi érdeke a társadalomé elé helyezkedik.

    VálaszTörlés
  5. Szerintem ugyanazt mondjuk. Én vallás alatt a hitet értem, és a hit gyakorlását. Azzal nincs baj, ha valaki hisz valamilyen Istenben, és azzal sincs, hogy elegy a templomba, imádkozik, stb. A baj az emberekkel van, akik ezt saját céljaikra használják fel. Őket hívtam "elmebeteg pszichopatáknak". De ők nem a vallás, és nem a vallást kell hibáztatni miattuk. Persze más lenne a helyzet, ha a vallás követelné meg az ölöklést, pl. emberáldozatot, stb. Ezek valóban üldözendő vallások lennének, de a kereszténység, vagy éppen az Iszlám nem ilyen. Ezek a vallások nem hogy nem támogatják, de egyenesen tiltják az öldöklést. Ezért írtam, hogy ezeknek a tanításoknak éppen hogy visszatartó ereje kellene, hogy legyen. Ne ölj, ne lopj, stb. Ennek valami jó dolognak kellene lennie, ami kordában tartja az embert. Mégis, ezekre a vallásokra hivatkozva ölnek, és fosztogatnak. Ez az ellentmondás minden gondolkodni csak picit is képes ember szemét kibökné, de fura mód, ezek a dolgok mégis működnek. De ezt én nem keverném össze a vallással. Mondom ezt úgy, hogy magamat nem igazán tartom vallásos embernek.

    VálaszTörlés
  6. Laszlo Fazekas A vallás amíg szervezett keretek közé szorul, addig lesznek vezetői. Az emberek java része pedig olyan, hogy amint egy kis hatalom kerül a kezébe, törvények felett állónak kezdi érezni magát és úgy gondolja, bármit megtehet, a maga céljára fordíthatja mindazokat, akiket ő kellene, hogy szolgáljon. A vallással tehát csak annak az ember általi szervezettsége a bajom.

    VálaszTörlés
  7. A budhizmus is vallás, de pl. a Dalai Láma nem állítja a saját érdekei szolgálatába. Tehát ez szerintem nem feltétlen igaz. Esetleg a lehetőséget teremti meg, de ez nem a vallás hibája, hanem az embereké.

    VálaszTörlés