2016. december 6., kedd

Bemész a boltba, lekapod ami kell, kisétálsz, a fizetést pedig automatikusan elintézi helyetted a rendszer.

Bemész a boltba, lekapod ami kell, kisétálsz, a fizetést pedig automatikusan elintézi helyetted a rendszer. Azért érdekelne, hogy működik pontosan. RFID-ra tippelnék, de azért nem triviális a dolog. Pl. mi alapján tudja, hogy ki veszi le a polcról az árút? Mi van, ha egyszerre ketten is leemelnek valamit ugyanarról a polcról, hogy dönt a rendszer, hogy ki vette le? Minden esetre jól hangzik, hogy a jövő boltjai csak raktárak, ahová bemész, és elviszed ami kell ...

https://www.youtube.com/watch?v=NrmMk1Myrxc
https://www.youtube.com/watch?v=NrmMk1Myrxc

8 megjegyzés:

  1. Összetett valami lehet, RFID meg QR kód biztos játszik a videó alapján és ír olyat is, hogy computer vision, ergo kamerák is vannak a buliban. Meg egyre több munkanélküli.

    VálaszTörlés
  2. Valószínű nem az számít, ki veszi le a polcról (vissza is rakhatod), hanem hogy milyen rfid-jú bankkártyával együtt jut ki a figyelő kapun.

    VálaszTörlés
  3. A munkahelyek megszűnését én nem sajnálom, sokkal inkább, hogy a világ legnagyobb része még most is azon rugózik, hogy aki nem dolgozik, ne is egyen. Pedig mint a mellékelt ábra is mutatja, egyre több területen tudjuk az emberi munkát gépekkel kiváltani és eltartani a föld lakosságát akkor is, ha ehhez nem kell senkinek 7/24 állnia a szalag mellett és "robotolnia". Valójában a pénzre sincs már igazán szükségünk, de azért azt még utópia lenne elhagyni, addig is be kéne végre vezetni az alapjövedelmet, hogy mindenki azzal foglalkozhasson, amivel szeretne és ne kényszerüljön rá a kényszermunkára. Vajon hány Einstein áll ma is egy futószalag mellett, akikről soha nem fog kiderülni a zsenialitása?

    VálaszTörlés
  4. Ezen a téren sose lesz változás szerintem. Sajnos. Ha belegondolsz a háború is egy tökéletesen értelmetlen dolog, többször annyi pénzt fecsérelünk el rá, mint amennyiből mindenki jól lakhatna a Földön, mégis egyidős az emberiséggel.

    VálaszTörlés
  5. Hát igen, amíg pénz lesz és/vagy magántulajdon, addig nem lesz változás. Márpedig a legnagyobb nyertesei ennek, a felső tízezer irányít mindent, pld. a médiát meg a politikát, bankokat, stb., amivel elhitetik, hogy neked is akkor lesz jó, ha birtokolsz és költsd a pénzed ... Rájuk. És amíg ilyen bírák vagyunk, hogy ezt be is vesszük, addig csak magunknak ássuk a gödröt. Nem tudom így milyen módszerrel lehetne felébreszteni azt a tömeget, aki választani/változtatni tudna mindezen. Főleg, ha megnézzük a mai oktatási rendszer, ahogy a PISA teszten is teljesítettünk, jó kis birkaképző vagyunk, gratula. Persze ezt is ki irányítja? No comment. 😟

    VálaszTörlés
  6. A vázolt dolgok megvalósulásáig viszont óhatatlanul eszembe jutnak a munkahelyek, mint tapasztalható és várhatóan romló probléma.

    VálaszTörlés
  7. Az életben egy biztos dolog van, az pedig a változás. Az evolúcióban pedig az lesz a sikeres, aki a legjobban és leggyorsabban tud alkalmazkodni a változáshoz! :)

    VálaszTörlés
  8. Valóban, épp csak ez a változás lekövethetetlenül felgyorsult.

    A technikai változás sebességét társadalmi szinten sem sikerült lekövetni (intézményrendszer, társadalmi berendezkedés, oktatás stb.), és egyén szintjén is elég esélytelen. Azok, akik tökéletes kereskedők, elsőrangú sofőrök stb., 45+osan mi a fenét kezdjenek?

    Az egyén szempontjából egy emberöltő idő van csak, itt az evolúció irreleváns, az csak a faj szempontjából érdekes.
    De ott is bibi van, nem tudunk mit kezdeni egy csomó globális problémával, nem feltétlen fogadnék az emberi faj túlélésére...

    S ha már evolúció, frankón kikapcsoltuk gyakorlatilag a természetes szelekciót is az orvostudomány fejlődésével. A szociális háló is csak azon a szinten van, hogy a lemorzsolódók alap szintű megélhetését nem tudja biztosítani, max nem hal éhen, de nem is tud talpra állni. De közben bizony éhenhalás is van, nem sikerült megoldani, hogy az emberiség ténylegesen globálisan el tudja látni magát. Innen nézve ez nem látszik, de a valóság ez.

    VálaszTörlés