2016. december 7., szerda

Elsőre furcsa volt, hogy miért ölnek ennyi pénzt abba, hogy játékprogramokkal játszani képes MI-ket fejlesszenek.

Elsőre furcsa volt, hogy miért ölnek ennyi pénzt abba, hogy játékprogramokkal játszani képes MI-ket fejlesszenek. Pl. a Google által felvásárolt DeepMind remekül játszik régi Atari játékokat, elveri az embert Go-ban, most meg az OpenAI ugrott rá a VR játékokra. Nem tűnik valami nagy célkitűzésnek, hogy tökéletesen GTA-zó AI-t fejleszt egy komoly cég. Pedig valójában ezek a játékok készíthetik elő azt, hogy később ezek az MI rendszerek a való világban is elboldoguljanak. Atari játékok helyett írhatnának valami szoftvert, ahol közlekedési táblákat követve kell a kresznek megfelelően vezetni, hogy később az MI-t önvezető autókban használják fel, vagy GTA helyett építhetnének virtuális lakásokat amiben egy robotnak feladatokat kell megoldania, hogy később háztartási robotokban használják fel a szoftvert. De minek ölnének komoly hónapokat ilyen környezetek fejlesztésére, amikor ezek már léteznek játékok formájában, amik minimális átírással csatlakoztathatóak az MI-hez. A megoldandó probléma ugyanaz. Ha képesek olyan MI-t alkotni, ami remekül GTA-zik, vagy játszik FPS-eket, az később ugyanúgy képes lesz elvezérelni egy robotot a lakásban, egy Atari játékos MI pedig elvezetni mondjuk egy önjáró autót.

http://www.origo.hu/techbazis/20161206-autot-lopni-tanitja-a-gepagyakat-elon-musk-cege.html
http://www.origo.hu/techbazis/20161206-autot-lopni-tanitja-a-gepagyakat-elon-musk-cege.html

1 megjegyzés:

  1. Igen, minden számítógép vezérelte dologhoz kell ugye egy interface, amin keresztül a számítógép vezérelni tudja a berendezést. Pl. önvezető autóknál elektronikusan "nyomható" gázpedál, fék, elektronikusan vezérelhető kormány. Egy játék esetében ezek mind adottak, vagy csupán szoftverrel megoldható dolgok.

    Ezek a projektek egyelőre csak a fejlesztést, kísérletezést szolgálják, talán az sem lényegtelen, hogy veszélytelenül lehet velük kísérletezni, ugyanakkor egy kiugró eredményt elég közérthetően lehet publikálni (mint ahogy az is egyszerűen értelmezhető, hogy a számítógép elveri a legjobb sakk és go játékost, ugyanakkor az, hogy végigvezet egy autót egy bonyolult akadálypályán, cseppet sem tűnik nagy eredménynek, minden ember tudja).

    VálaszTörlés