2017. július 27., csütörtök

Vajon mekkora lehet a legkisebb embert tartalmazó ökoszisztéma?

Vajon mekkora lehet a legkisebb embert tartalmazó ökoszisztéma?

Az gondolom mindenkinek megvan, mikor Matt Damon a Martianban a saját sz@rjában termesztett krumplin él. Vajon mennyire lehet működőképes egy ilyen megoldás? Mennyi az a legkisebb anyagmennyiség, amiből működő ökoszisztéma építhető? Vagy még egyszerűbben fogalmazva: mekkora az a legkisebb űrbázis, ahol egy ember akármeddig képes lenne életben maradni?

14 megjegyzés:

  1. Nem olyan egyszerű, mert nem nagyon tudunk nulláról induló ökoszisztémát elképzelni. A talaj nem nulla, a krumpli sem...
    http://index.hu/tudomany/2017/07/07/sokkal_halalosabb_a_mars_felszine/

    VálaszTörlés
  2. Szerintem ez nagyjából attól függ, mennyire hatékony a recycling. Oxigén, víz, táplálék - de a szociális igényekre is kell figyelni. Inkább az a kérdés, mekkora méretű az a társadalom, amely kellő mértékben ki tudja elégíteni egymás igényeit.

    VálaszTörlés
  3. No de csak csupán elméleti szinten. Ha a Földön akármiből össze lehet rakni az űrbázist, és csak egy ember élne rajta, vajon mekkora lenne a legkisebb ilyen űrbázis? Mondjuk elférne egy ilyen egy 100m2 alapterületű, 3m magas téglatestben?

    VálaszTörlés
  4. Jó kérdés. Egy olyan (nyitott) rendszert akarsz, amiben egy ember anyagcseréjét is beleszámolva minimum zéró eredőjű játszma zajlik.
    Kérdés, hogy mink van, mit hozhatsz be, és mit vihetsz ki. Mittudomén legyen hő, és pl. el tudjuk távolítani az elhalt növényi részeket (a növények co2-o2 játszmája a korhadás miatt zéró), meg a feldolgozatlan ammóniát.
    Hm... először is át kell állni cellulózra. :)

    VálaszTörlés
  5. Itt nem vagyunk képesek erre, nem hogy máshol.

    VálaszTörlés
  6. Efelől a saját szarból krumplit esete felől is vannak kétségeim. A szervezet a bevitt táplálékból kiveszi a maga részét, tehát az ásványok egy része távozik csak. Ergo hiába forgatjuk így, előbb utóbb kimerül az ásványi anyag raktár és vitamin hiányban hal meg az illető, nem éhezésben. Előbb utóbb be kell vinni külső tartalékot, amit az emberi szervezet használt fel. Úgyis mondhatnám, több szar kell annál, mint amit önmaga ki tud szarni. 😁

    VálaszTörlés
  7. Volt pár éve egy teljes évig tartó zárt ökoszisztémás kísérlet. Egy elég nagy búra alatt éltek páran. Nem emlékszem a kísérlet nevére, úgy meg macerás keresni.

    VálaszTörlés
  8. Értem amiket írtok, viszont ha jól belegondolunk, egy fixen 80 kilós ember pár kiló víz (hidrogén+oxigén), szén, nitrogén, meg pár ez+az. Persze, a szar nem egy az egyben a bevitt anyag, mert valamennyit kiszed a szervezet magának, de aztán valahogy az is kijön, mert másként folyamatosan nőne az ember tömege. Aztán ha meghal, az egész úgy ahogy van megy vissza a körforgásba, és kezdődhet minden elölről. A lélegzés során belélegzett oxigénből is szén-dioxid lesz, amiből a növények megint oxigént termelnek. Leegyszerűsítve tehát van X kiló anyag, ami megfelelő konfigurációban összerakva, napfény hatására folyamatosan képes cirkulálni úgy, hogy az anyag egy részének "ember" a konfigurációja. Mekkora lehet az elképzelhető legkisebb ilyen rendszer. Az én tippem egyébként, hogy nagyon leoptimalizálva ez valami nagyon kis területre ki bírna jönni. Talán egy 3x3x3-as kockába beférne, vagy még kevesebb. Az ok, hogy elég szar lenne így élni, de igazából csak elméletileg érdekel. Meg mondjuk ha arról van szó, mondjuk egy Mars utazás idejére ki lehetne bírni, aztán ha megérkezett a kapszula, az ottani anyagokból el lehetne kezdeni terjeszkedni. Szóval úgy amúgy nem hülyeség ilyesmin agyalni...

    VálaszTörlés
  9. kfki.hu - Oxigén
    De mondom, genetikailag módosított bélbaktériumokkal valahogy emészthetővé kell tenni a jelenleg emészthetetlen (pl. növényi) dolgokat. Rengeteget egyszerűsít a történeten. :)

    VálaszTörlés
  10. Külső energiabevitel persze kell, de gondolom a napfény az bemehet. Mert, ha teljesen zárt, akkor nem maradhat stabil sokáig egy kis rendszer.

    VálaszTörlés
  11. Attila Debreceni Felvihetsz egy egész kis veteményest is.
    Horváth Gyula Csak az anyagmennyiség fix nyilván, az energiaforrás a Nap, ami folyamatosan táplálja. Pont mint a Föld esetén.

    VálaszTörlés
  12. A Voyagereké már elavult, azok 400W fölött kezdtek, de mára eléggé megcsappant a kapacitásuk. Ez nem öregszik (annyira).
    en.m.wikipedia.org - Multi-Mission Radioisotope Thermoelectric Generator - Wikipedia

    VálaszTörlés
  13. Teljesen zárt ökoszisztéma szerintem nincs, a napfényt pl. mi is "kívülről" kapjuk. Meg az "akármeddig" fogalmát is jó lenne pontosítani, mert jelen állás szerint a földi ökoszisztéma sem fog örökké fennmaradni (pont az ember miatt).
    Szerintem ha egy ökoszisztéma fennmarad mondjuk 10 évig, és ez alatt reprudukálja magát (mondjuk 99%-ban), az már jó eredménynek tekinthető. Az embert biztos utólag helyezném a képbe, mert csak rontja az egyensúlyt.

    Szerintem a légkör a kritikus pontja a dolognak, ebből minden élőlény elég sokat használ, annak a körfogását kellene valahogy összehozni.

    VálaszTörlés
  14. Egy embernek csak krumpliból 3kg-ra lenne szüksége naponta. Mikrokristályos cellulózból 0.5kg. Disznózsírból 20dkg, csak azt nehéz termeszteni. :)

    VálaszTörlés