2018. március 1., csütörtök

🧐 Amikor a fenntarthatóságról, vagy éppen arról van szó, hogy harmóniában kellene élnünk a természettel, az emberek...

Originally shared by Gabriel Váraljay

🧐 Amikor a fenntarthatóságról, vagy éppen arról van szó, hogy harmóniában kellene élnünk a természettel, az emberek többségének az első gondolata, hogy le kell mondanunk a modern kor kényelméről. 🙈 via Laszlo Fazekas
https://medium.com/envienta-magyarország/lemondással-jár-e-a-fenntarthatóság-d8d6639f7b8

5 megjegyzés:

  1. Ebben a modellben a pénz helyét egy másik dolog veszi majd át: az idő. Ahhoz hogy megtermeljek valamit, idő kell.
    De igazából azt nem értem, miért kell egyénileg megtermelni az élelmiszert. Egy otthoni rendszer sokkal kevésbé gazdaságos, mintha üzemi méretekben csinálom ugyanezt. Nem kell mindenkinek ismernie a rendszer minden részletét, elég ha van pár hozzáértő, aki ezt üzemelteti, ugyanabból a dologból sokkal többet termel - sokkal gazdaságosabb a termelés, a berendezések esetleges javítása stb.
    Szerintem ez a teljes önálllósodás zsákutca, mert lesz nagyon sok terület, ahol bizony rá leszel szorulva másokra. Egészségügy, technológiák, illetve amihez 1-2 ember kevés (ház építése pl.)
    Másrészt azt látom, a belső elszámolási rendszerből idővel egy saját "pénz"-szerűség fog születni, illetve ugyanúgy fel fog épülni valami, ami a mostani társadalomra hajaz (akár politikai szintig is).

    A mostani társadalmunk egyáltalán nem rossz, csak pár dolgot kellene kivenni belőle: a birtoklási vágyat, a fogyasztási társadalmat (előző következménye), A közösség előtérbe helyezését az egyénnel szemben. Sajnos ezeknek az emberi természet nagyon ellentmond.

    Ha nem termelnénk annyi szemetet (csomagolóanyagok), ha amit termelünk, azonnal szelektálnánk. Ha nem vennénk mindenhez saját cuccokat (szerszámok, internet, tv, hűtő stb) hanem ami van, megosztanánk, közösen használnák, ha mindenki beadná az autóját egy nagy közös autómegosztó rendszerbe (nem kell hozzá önvezetés, meg elektromos autó, a mostaniakkal is működne), ha nem lenne tervezett elavulás, mert a dolgok javíthatóra lennének tervezve (ami esetleg elöregszik, az olyanra, hogy szét lehet szedni és újrahasznosítani, mert nincs ragasztva, egybeöntve mert úgy 2 Ft-al olcsóbb előállítani), ha amid van, nem lenne státusz-szimbólum (autó, ruha, mobil, lakás stb), egy sokkal-sokkal-sokkal normálisabb, fenntarthatóbb világban élhetnénk. És csak akarat kérdése.


    VálaszTörlés
  2. Itt igazából az elv kb. ugyanez amit leírtál, hogy változtatni alulról felfelé lehet, és csak akarat kell hozzá. Csak hiába van akaratod, amíg ezer szálon függsz a rendszertől. Ki tudod magad szabadítani belőle, csak nagyon nehéz. Ehhez akarunk igazából eszközöket adni. Nem feltétlen kell neked egyedül megtermelni az energiát vagy az élelmet, csinálhatod ezt közösségben is, mert úgy hatékonyabb. Mi csak egy helyre szeretnénk összeszedni azokat az eszközöket, módszereket, stb. amivel ha megvan az akarat, akkor ezt megteheted. Vagy épp megtalálhatod a hozzád legközelebbi olyan közösséget, ahová csatlakozhatsz. Ebbe beletartozhat akár az is, amit írtál, hogy ha hajlandó vagy valakivel osztozni egy autón, akkor megtaláld azokat, akikkel ezt megteheted. Megmutatni az alternatívákat, és segíteni ezek megvalósulását, igazából erről szól ez az egész. Nem kell semmi újat feltalálni, csak összekötni a pontokat. Mi csinálnánk oktatást, összegyűjtenénk és megmutatnánk az alternatívákat. Elérhetővé tennénk az esetleges szükséges eszközöket (pl. ahhoz, hogy fillérekből építhess magadnak házat, vagy egy közösség lokálisan megtermelje az élelmet, újra hasznosítsa az elhasznált vizet, megtermelje az energiát, stb.). Innen pedig, hogy minden adott, az embereken múlik a dolog, ahogy te is írtad. Ha megvan az akarat, lesz belőle valami, ha nem akkor nem. A lényeg, hogy ha megvan az akarat, akkor a lehető legkevesebb akadály legyen a megvalósulás útjában.

    VálaszTörlés
  3. Amúgy teljesen igazad van, sokkal hatékonyabb lenne globálisan, országos szinten fenntartható módon termelni az élelmet az energiát, törvényileg tiltani a PET palackokat, a szemét termelését, stb. Van is ilyen vízió, a Venus Project. Szépen apró részletekbe menőkig meg van tervezve, hogy hogy kéne működni egy ilyen városnak, vagy országnak, sőt az egész világnak háborúk nélkül, egymással együttműködésben, pénz nélkül, stb. Ez lenne a legoptimálisabb. Csakhogy ez így sci-fi. Ez nem fog így megvalósulni egyik napról a másikra. Nem várhatjuk a megoldást senkitől csak magunktól. Megvalósulhatnak ezek egyéni szinten és lokális közösségekben. Más út nincs. És innen, ha páran jó példával járnak a többiek előtt, és a jó példa ragadós, akkor lehet még több ember aki ezt csinálja, szerveződhet még több közösség, aztán a közösségekből nagyobb közösségek, és így talán egyszer épülhetnek teljesen erre épülő városok, és ott majd lehet ezen gondolkodni, hogy hogy lehet hatékony, központosított, fenntartható megoldásokat működtetni, amik tényleg optimálisak. De ez csak így fog menni. Hiába tudjuk, hogy mi lenne a jó, más alternatíva nincs ennek a megvalósítására.

    VálaszTörlés
  4. Hát igen...
    ... csak 200 évvel ezelőtt, amikor nem lehetett csak úgy bepattanni az autóba és átrobogni a szomszéd városba, az emberek pont így éltek. Mivel valamilyen szinten helyhez voltak kötve, így egymásra voltak utalva, és ezek a dolgok működtek. És manapság is van ahol működnek, kisebb - általában elszigetelt - közösségekben.
    Pont az emberi akarat / természet volt az, ami elfordult ezektől.

    VálaszTörlés
  5. Ezeket a dolgokat, amik 200 évvel ezelőtt jól működtek kellene újra elővenni, és a jelen kor kontextusában értelmezni. Újra feléleszteni az erre való akaratot. És erre talán épp a pénz lehet az ösztönző, ahogy a cikkben is írtam. Azért fog tiszta energiákat használni, mert olcsóbb, azért fog helyben vásárolni, mert drága a benzin, azért fog vizet újrahasznosítani, mert drága a víz, stb. Épp erről szól az írás, hogy vissza lehetne ezekhez fordulni különösebb lemondás nélkül úgy, hogy még pénzben is nyerünk rajta. Ez az awin-win szituáció, amit írtam.

    VálaszTörlés