2018. március 23., péntek

Az első olyan politikus (független képviselő), aki vállalta a Platón párt erénygaranciáit, vagyis garanciát vállal...

Az első olyan politikus (független képviselő), aki vállalta a Platón párt erénygaranciáit, vagyis garanciát vállal arra, hogy az őket megválasztó embereket képviseli. Ha nem így tesz, bármikor visszahívható. Ilyen is van. Bármelyik politikus, aki őszintén gondolja amit mond, utána csinálhatja.

http://www.egerhirek.hu/2018/03/22/vamos-csaba-garanciat-vallal/kiemelt/egerhirek
http://www.egerhirek.hu/2018/03/22/vamos-csaba-garanciat-vallal/kiemelt/egerhirek

14 megjegyzés:

  1. Nagyon tiszteletreméltó vállalás. Ugyanakkor a gyakorlati megvalósíthatóságát nagyon problémásnak érzem. Már eleve mi az hogy az "őket megválasztó embereket képviseli". Hogy lehet ezt eldönteni, és minden választóját ugyanúgy kell képviselni?

    VálaszTörlés
  2. A cikkben kb. le van írva hogy gondolja. Folyamatosan konzultálni akar az emberekkel, akik a választókerületében élnek, ez alapján hozni meg a döntéseket, amik publikusak, illetve ami a leglényegesebb, hogy ha az emberek elégedetlenek vele, szavazással visszahívhatják. Ez még azért nyilván ne liquid democracy, de konvergál. Annál meg mindenképp jobb, hogy behazundunk valamit, aztán 4 évig kuss van.

    VálaszTörlés
  3. Laszlo Fazekas Annál kétségtelenül jobb. De ettől még nem kivihető, szerintem. Egy képviselőt most kb. 80 ezer ember választ meg. Akiknek nyilván sok kérdésben teljesen más véleménye és érdeke van.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem már az óriási előrelépés lenne, ha egy képviselő a saját szemlélete alapján szavazna, nem úgy, ahogy a pártja azt előírja.

    VálaszTörlés
  5. Még ha problémás is a megvalósítás, maga az irány fontos. A számonkérhető politikus mint fogalom.

    VálaszTörlés
  6. Én a képviseleti demokráciát rettentő problémásnak érzem, és szerintem egész más irányba kell a megoldást keresni. A visszahívhatóság is majdnem annyi (vagy több?) problémát rejt, mint a nem visszahívhatóság.

    A számon kérhetőség, a nyilvánosan megindokolt szavazások, az valóban fontos.

    Amíg a problémákat nem azonosítjuk, és egyes dolgokat eleve igaznak feltételezünk, addig nem hiszem hogy közelebb kerülünk egy jobb megoldáshoz. A legnagyobb probléma eleve a 4 évre teljesen átadott képviseleti jog. A másik, hogy egy embernek, vagy pártnak szavazunk bizalmat csomagban sok, akár a szavazás pillanatában nem is ismert problémára. Stb.

    VálaszTörlés
  7. Én inkább azt látom problémának, hogy az egyén teljesen eltűnik, és csak a párt marad. A mai parlament tökéletesen lemásolható lenne úgy, hogy csak a pártvezetők szavaznak, és mindegyiknek annyit és a szavazata, ahány tag van a frakcióban. Erre még szabályok is vannak, lásd pártfegyelem: aki nem "jól" szavaz, megbüntethető.

    Így aztán a parlamentben elmondott beszédek nagy részének semmi súlya nincs, nem befolyásol semmit, a pártérdek már sokkal korábban eldől.

    Sokkal értelmesebb lenne, ha a képviselők ténylegesen vitatkoznánk, és közösen (lehetőleg nem alku szerű, hanem a legjobbra való törekvés alapján) alakítanák ki véleményüket.

    Ha már van mentelmi jog és hasonlók, részemről maximálisan támogatnám, hogy a képviselő szabadon szavazhasson, tényleg ne kösse őt semmi.

    VálaszTörlés
  8. Árpád Erdős És akkor mindjárt mindenhez érteni is fog? Vagy mi a fene alapján dönti majd el hogy szavazzon?

    VálaszTörlés
  9. Mi a programja? Szavaztra optimalizált progam?

    VálaszTörlés
  10. Jelenleg egy Fideszes egyéni képviselőnek mi a programja? Annyi, hogy mindenben úgy fog szavazni, mint a többi Fideszes politikus.

    VálaszTörlés
  11. Értem én. De ettől még valós probléma - szerintem -, hogy a programok max abból álnak, hogy mondjad el, mit akarsz és azt csinálom. Akkor miért nem csinálod Te? Ahhoz minek ez az egész?

    VálaszTörlés
  12. Mert sem idejük nincs arra az embereknek, hogy minden egyes kérdésben állást foglaljanak, sem a törvényi keretek nem adottak erre. Ez lenne szerintem a képviselő célja, hogy felmérje a választói igényeit, ennek megfelelően önállóan döntsön, és képviseljen. Szerintem az nem rossz, hogy erre dedikált ember van.

    VálaszTörlés
  13. Laszlo Fazekas De hogy mérje fel? És mi alapján dönt? A választói sok kérdés kábé fele-fele arányban megosztottak, ő maga meg nem is ért a kérdéshez. Igaz a választói se.

    VálaszTörlés
  14. Szerintem eleve kéne legyen egy határozott hitvallás, egy konkrét elképzelés, ami átüti a ködöt, amit követni érdemes, amiért azt mondod, hogy ezt, őt választom, mert ez az, ami szerintem is vállalható és működhet.
    A felmérés eredménye nem lehet maga a cél. A felmérés egy kontroll, hogy a kitűzött cél és a valóság milyen kontextusban van.

    VálaszTörlés