2018. március 26., hétfő

Erről írtam pár éve, hogy ha nincs jobb, akkor úgy fogunk agyakat feltölteni, hogy tartósítjuk őket, és vékony...

Erről írtam pár éve, hogy ha nincs jobb, akkor úgy fogunk agyakat feltölteni, hogy tartósítjuk őket, és vékony metszetekben digitalizáljuk majd közvetlenül a halál után.

https://24.hu/tudomany/2018/03/24/digitalizalna-az-agyat-rendben-de-elotte-meg-kell-oljuk/
https://24.hu/tudomany/2018/03/24/digitalizalna-az-agyat-rendben-de-elotte-meg-kell-oljuk/

9 megjegyzés:

  1. és mi lesz az agy működését befolyásoló fehérjékkel és egyéb anyagokkal, amik pl. az emésztőrendszerben kerülnek a vérbe?

    VálaszTörlés
  2. A SOMA nevű videojátékban szépen körbejárták ezt a témát. Ajánlom mindenkinek.

    VálaszTörlés
  3. Szabolcs Varga Hát az baj, mert én csak SOKOBAN-ozok, abban viszont nem kerül elő ez a téma :-)

    VálaszTörlés
  4. Horváth Gyula Gondolom azt is lehetne emulálni, és az szerintem nem olyan változékony, mint az agy. Tehát a neuronok hálózatából + DNS-ből elvileg talán már elég jól fel lehetne építeni a digitális téged.

    VálaszTörlés
  5. Laszlo Fazekas Én azt hiszem hogy nem. Engem ez a számítógépbe áttöltjük az agyat dolog a mechanikus világképre emlékeztet, amikor mindent a mechanika törvényeivel akartunk leírni, amiről ma már tudjuk, hogy nagyon reménytelen próbálkozás volt.

    Illetve, ha az agy egy adott pillanatbeli állapotát lehetne is pontosan rögzíteni, a környezete és a véletlen események miatt két ilyen "egyforma" agy is máshogy gondolkodna rövid idő múlva. Lásd még, egypetéjű ikrek.

    VálaszTörlés
  6. Metszetek? Nem a neuronok hálózati gráfját és állapotukat? És még ez is csak részinfó, kapcsolódó és csak körülvevő anyagok is vannak.

    VálaszTörlés
  7. Horváth Gyula Attila Csongor Kiss Ez is benne van a pakliban, hogy az egész sokkal sokkal összetettebb, mint gondoljuk, és a neuronok hálózatán túl rengeteg minden befolyásolja még az agy működését, amit nagyon nehéz lesz lemásolni (bár, talán még azt sem lehetetlen). Meg benne van az is, hogy igazuk van ezeknek (asszem van ennek valami neve is, konnekcionisták, vagy valami) a tudósoknak, és tényleg csak a kapcsolatrendszer számít, a többi csak sallang. Az elméleti lehetősége abszolút megvan ennek az utóbbinak, vagyis hogy primitív processzorokból és azok kapcsolataiból olyan bonyolult programok is összejöhetnek, mint az emberi elme, ha megfelelően sok a processzor és a kapcsolat.

    VálaszTörlés
  8. Laszlo Fazekas én inkább arra fogadnék, hogy egy neuronháló, amelyen már x alkalommal szánkáztak jelek bizonyos útvonalakon és azokat befolyásolták mindenféle befelő jövő érzékelések jelei és a neuronháló fizikai mása ezen előtörténetek nélkül nem lesz ugyanaz, nem fogja ugyanazt a működést adni.

    Azt meg egyszerűen nem hiszem el, hogy a fizikai hálóhoz reprodukálni lehetne mindazon impulzusáramlásokat, amelyek a hálón a reprodukálásáig zajlottak.

    VálaszTörlés
  9. Lehet. Én el tudom fogadni a hálózatos változatot is, hogy simán csak a kapcsolatok számítanak, a többi csak sallang. Majd kiderül...

    VálaszTörlés