2018. április 10., kedd

Az nyilván várható volt, hogy a Jobbik + bal oldal nem fog összefogni a választásokon az ideológiai különbségek...

Az nyilván várható volt, hogy a Jobbik + bal oldal nem fog összefogni a választásokon az ideológiai különbségek miatt. Azt viszont nem értem, hogy miért nem lehetett megjátszani, amit Gulyás Marciék a Közös Ország Mozgalomban az elején toltak, hogy alakítson az ellenzék valami "Kormányváltó szövetséget", ami vállalja, hogy egyként indul, rendet rak, majd feloszlatja magát, és kiírja az új választásokat. Így utólag belegondolva ez lett volna az egyetlen lehetséges megoldás. Semmi más nem működhetett volna, csakis ez. Ez viszont működhetett volna...

9 megjegyzés:

  1. Ezzel egyetértek. Szerintem is az összes ellenzékben lévő párt által támogatott civil/szakértői kormány lehet a megoldás, ami gazdasági menedzselést végez, és a jogállam visszaállítása a fő tevékenysége. Sose lesz ilyen. Lásd még pártok fideszes belső emberei.

    VálaszTörlés
  2. Mert mindenki a saját 5%-áért küzdött és nem bízott a többiekben.

    VálaszTörlés
  3. Horváth Gyula Szerintem lehet ilyet csinálni. Kormányváltó párt, és csak az lehet tag, aki írásban vállalja, hogy ilyen és ilyen törvényeket fog megszavazni, és hogy ha kész a rendrakás, feloszlatja magát. Szal előre le van vajazva minden, szerződésbe foglaltan. Olyan mint a smart contract a blokkláncon. Tök mindegy ki futtatja, megbízhatóan le fog futni a kód. A futtató node teljesen lényegtelen. Össze lehet ezt szerintem jogászkodni. Van rá 4 év.

    VálaszTörlés
  4. Laszlo Fazekas Szerinted a szavazóképes emberek hány százaléka érti meg, miért is jó ez? Mennyien vannak tisztában azzal, mi is a gond a választási rendszerrel?

    VálaszTörlés
  5. Ez különben egy nagyon nagy baj. Demokráciát csakis úgy lehet csinálni, ha az emberek értik miről van szó. Ha nem értik, akkor abból csak valami nagyon rossz sülhet ki. Ebbe rengeteg energiát kellene fektetni, hogy az emberek értsék miről döntenek. A legjobb lenne ugye ha az iskolában ezt megtanítanák, mint minden mást. Ha pedig ez nem megy, akkor sajnos alternatív úton kell eljutni az emberekhez.

    Amúgy azért annyira nem rossz a helyzet, mert ha minden igaz, összességében többen szavaztak kormányváltásra, mint ellene. Tehát ha tényleg mindenhol 1-1 meccs van, akkor összejött volna a kormányváltás a rendrakó kormányra.

    Én amúgy azt gondolom, hogy azon túl, hogy a fidesz szétbarmolta a választási rendszert, a régi sem volt jó. Két irányba lehetne elmenni. Az egyik, ami most van, hogy az emberek szarnak az egyéni képviselő személyére, csak a pártra szavaznak. Ez esetben akkor felejtsük el az egyéni képviselőket, és maradjon csak a listás szavazat és kész. Ez akkor egy párt szinten reprezentatív parlamentet eredményez. A másik, hogy az egyéni képviselő személye a fontos, de akkor meg ne tartozzon párthoz, legyen minden egyéni képviselő független, saját programmal, stb. Ne egy párthoz legyen hűséges a képviselő, hanem hozzám, a választóhoz. Ez a hibrid rendszer, hogy 2x szavazunk pártra, ez úgy szar ahogy van.

    VálaszTörlés
  6. De abban a picit több, mint 50% Fidesz ellen szavazóban a legnagyobb falat a Jobbikra szavazott, és a Jobbik se igazán egy európai értékrendű párt.

    Szóval van baj. A demokrácia meg tényleg nehéz és tanulandó dolog. Rögtön az első, hogy a választás csak egy technikai kelléke, és messze nem a lényege. Már ezt is nagyon kevesen tudják.

    VálaszTörlés
  7. Laszlo Fazekas "Ez különben egy nagyon nagy baj. Demokráciát csakis úgy lehet csinálni, ha az emberek értik miről van szó. Ha nem értik, akkor abból csak valami nagyon rossz sülhet ki. Ebbe rengeteg energiát kellene fektetni, hogy az emberek értsék miről döntenek."

    Ha megnézed, sokan értették: budapesti (jó infrastruktúra, sok ismerős, rengeteg emberrel találkozik naponta), diplomás fiatalok szinte mind az ellenzékre voksoltak.
    A probléma az, hogy a többiek is szentül meg vannak arról győződve, hogy értik, és hogy a Fidesz pont ebben tévesztette meg az embereket (mármint hogy miről szól a szavazás).

    VálaszTörlés
  8. Árpád Erdős Sokan értették, ezért nem lett öthatod.

    VálaszTörlés