2018. április 16., hétfő

Tanulócsoportok és virtuális iskolák

Tanulócsoportok és virtuális iskolák

Ezek a tanulócsoportok egész életképes alternatívának tűnnek az állami oktatási rendszerből való kilépésre. A gyerek ilyenkor elvileg magántanuló, így bármilyen módon elsajátíthatja az anyagot, annyi a követelmény, hogy félévente számot kell adnia a tudásáról. Ha jól értelmezem, ez akkor akár azt is lehetővé teszi, hogy az ilyen gyerekek online osztálytermekben tanuljanak valamilyen videokonferencia rendszer (vagy akár VR) segítségével. Ez azért lenne jó, mert egy ilyen csoportnál szűk keresztmetszet a személyes jelenlét (össze kell szedni 20 gyereket, hogy értelmesen ki lehessen gazdálkodni a tanárokat).

#blog

https://24.hu/belfold/2017/02/21/ujabb-utvonalon-menekitik-a-szulok-a-gyerekeket-a-kozoktatasbol/
https://24.hu/belfold/2017/02/21/ujabb-utvonalon-menekitik-a-szulok-a-gyerekeket-a-kozoktatasbol/

5 megjegyzés:

  1. Régen baj, ha a közoktatás kiváltására hoznak ilyeneket létre.

    VálaszTörlés
  2. Nyilván. De ilyen időket élünk. Ahol Hoffman Rózsák kezében van a rendszer (tudom hogy már leváltották), akinek a logikus gondolkodás képességének romlását kimutató statisztikákra annyi a válasza, hogy "de mi műveltebbek vagyunk pl. vallástörténetben", ott muszáj menekülni.

    VálaszTörlés
  3. Kisiskolásoknál (de talán egész általános iskolában) szerintem a személyes tanár - diák kapcsolat nagyon fontos. Ebben a korban a VR rendszereket maximum kiegészítő segédeszközként alkalmaznám.

    VálaszTörlés
  4. Igen, ez lehetséges. Igazából ilyen szinten már nem tudok beleokoskodni. Szakértőkkel kellene megvizsgálni, hogy mik a lehetőségek. Mondjuk azért vidéken is valószínűleg ki lehetne lőni egy helyet, ahol összejöhet a csoport akár minden nap, akár mondjuk heti 2 alakalommal, és 3 otthonról, vagy alsóban minden nap, felsőben lehet otthonról, stb. Ezeket ki lehetne dolgozni. Lényeg, hogy lehet hogy hosszú távon nem lesz más megoldás az elégedetleneknek, mint kialakítani a saját államtól független oktatási rendszerüket, államtól független fizetős egészségügyi rendszert, stb. ha erre fentről hiba várod a megoldást.

    VálaszTörlés
  5. Laszlo Fazekas Csak ezekkel a rendszerekkel az a baj, hogy helyből rosszabb érdekérvényesítéssel indulnak, mint egy komplett állam, így drágábbak is jelentősen.

    VálaszTörlés