2014. október 18., szombat

Android 5-től az Android WebView-ben már van WebRTC, WebGL és WebAudio támogatás, de ami a legjobb, hogy...

Android 5-től az Android WebView-ben már van WebRTC, WebGL és WebAudio támogatás, de ami a legjobb, hogy automatikusan update-elődik is a Google Play-ből. Így már tényleg teljes értékű alternatívát képeznek a Cordova-s HTML/JS app-ok. Nem csodálkoznék, ha rövidesen ezek kerülnének túlsúlyba play-en.     

"The initial release for Android 5.0 includes a version of Chromium for WebView based on the Chromium M37 release, adding support for WebRTC, WebAudio, and WebGL.

Although WebView has been based on Chromium since Android 4.4, the Chromium layer is now updatable from Google Play.

As new versions of Chromium become available, users can update from Google Play to ensure they get the latest enhancements and bug fixes for WebView, providing the latest web APIs and bug fixes for apps using WebView on Android 5.0 and higher."

http://developer.android.com/about/versions/lollipop.html#WebView
http://developer.android.com/about/versions/lollipop.html#WebView

8 megjegyzés:

  1. A mai napig nem értem, hogy működik ez. Mármint, hogy lesz a HTML/JS párosból android app XD

    VálaszTörlés
  2. Én iOS-re csináltam ilyet, és teljesen jó. Egy full screen böngészőben fut egy HTML/JS oldal, és be van alá kötve pár natív dolog (kamera megnyitása, fájlrendszer elérése, GPS, stb.) amit JS-ből elérhetsz. Ha kész, az egészet összeforgatod egy app-ba, és felteheted a store-ba.

    VálaszTörlés
  3. Nem lassabb mint egy natív app?
    Ez akkor konkrétan egy weblap és kell mögé egy szerver vagy pont úgy fut mint bármelyik másik alkalmazás?

    VálaszTörlés
  4. Czira Attila helyben van minden fájl ami az app-hoz kell, az alkalmazással együtt töltöd le, onnan töltődik be a böngészőbe.
    Teljesítmény relatív. A Java sem natív, ahogy a JS sem. Mondjuk direkt összehasonlítást még nem láttam.

    VálaszTörlés
  5. Értem. Fasza :) Gondolom könnyebb is így megírni egy appot.

    VálaszTörlés
  6. Czira Attila inkább az a baj vele hogy mivel nem az OS eszközeivel készíted az UI-t, így nehéz úgy megcsinálni hogy ne tűnjön fel hogy nem natív app. Persze az is egy lehetőség ha nem is akarod hogy natívnak látszon, de általában ez ritkán sül el jól.

    VálaszTörlés
  7. Persze, meg cross-platform. Ugyanazt becsomagolhatod iOS-re, meg WinPhone-ra is. Teljesítményre én sem tudok összehasonlítást. Egyszerűbb app-oknál nem kritikus a dolog, iOS-en pl. nekem nem nagyon tűnik fel, hogy nem natív. Illetve Android-on is most már így, hogy Chrome van alatta, V8 motorral, valszeg elég jól megy. Ha tippelni kellene, én azt mondanám, hogy elméletileg semmi nem indokolja, hogy sokkal rosszabbak legyenek a Java-s "natív" app-oknál.

    VálaszTörlés